Регистрация Войти
Вход на сайт

Новини НААН: Всеукраїнський День поля 2019

27 июня 2019 16:47
Новини НААН: Всеукраїнський День поля 201925 червня в селі Ксаверівка-2 на базі Виставково-інноваційного центру НААН пройшов всеукраїнський День поля, пише видання "Наголос".

Свято зібрало багато почесних гостей серед яких президент НААН Ярослав Гадзало, заступник Міністра аграрної політики і продовольства Володимир Топчій, директори інститутів НААН В’ячеслав Соколов, Віктор Камінський, Раїса Вожегова, Віктор Кириченко, а також понад п’ятсот наукових співробітників, селекціонерів, підприємців, виробничників, працівників та представників аграрного сектору з усіх регіонів України.

На сьогоднішній день сортові ресурси в усьому світі відіграють одну з провідних ролей. Адже в контексті клімату ,який міняється, в контексті погоди доводиться активно реагувати на зміни, виводити рослини з новими ознаками, приймати нові технологічні рішення і мінімізувати все нові і нові ризики. На святі гостям було продемонстровано понад 1200 сортів та гібридів сільськогосподарських культур, створених науковими установами НААН України, кращі сорти озимих, ярих зернових, сортів картоплі, лікарських рослин.\

«Сьогодні ми проводимо Всеукраїнський День поля за участю Міністерства аграрної політики і продовольства України, великої кількості науковців, селекціонерів, підприємців, яких ми запросили щоб продемонструвати нові перспективні сорти виведені науковими установами нашої академії, - розповідає президент НААН Ярослав Гадзало. - На цьому полігоні по випробуванню, де ми зараз знаходимося, висіяно 1223 різновидів сільськогосподарських культур.

Зараз наші селекціонери замаються вирощуванням 256 сортів, у тому числі і лікарських рослин, які вирощуються на полях нашої держави. На виставці представлені основні, найбільш перспективні сорти останніх років, які занесені до реєстру сортів і гібридів для розповсюдження на території Україні».
Новини НААН: Всеукраїнський День поля 2019


«Ми завжди пропонуємо бізнесменам, аграрним підприємцям брати участь в подібних заходах, щоб вони могли ознайомитися з новими сортами, які дають високі врожаї. До того ж представлені на цих полях культури є стійким до хвороб, несприятливих погодних умов, і навіть, як ми бачимо зараз, після грози і ураганів вони не вилягли, що є позитивним для збору врожаю, - розказує Ярослав Гадзало».

Минулого року Україна виробили трохи більше 70 млн. тонн зерна. Тому селекціонери НААН намагаються виводити такі сорти та гібриди, які б повністю відповідали всім сучасним нормам і вимогам, до того ж були більш високоврожайними за попередніх. І тут науковцям академії стає в нагоді можливість використовувати селекційний банк, який знаходиться при Харківському інституті ім. Юр’єва і який є одним з найбільших в Європі. В ньому розміщено понад 150 тис. зразків рослин.
Новини НААН: Всеукраїнський День поля 2019


Торкнувся Ярослав Гадзало і особливостей та проблем вітчизняної селекції:

«Є цілий ряд культур, селекцією яких окрім нашої Академії не займається ніхто і поставок із-за кордону практично теж нема. Це гречка, просо, жито, вісімдесят відсотків пшениці, ячменю та третікале вітчизняної селекції.

Щороку система академії продає насіння більш ніж на 36 млрд. грн. І якщо ми не будемо виробляти цей посадковий матеріал – його доведеться завозити з-за кордону. Але експортні сорти несуть у собі більше ризиків, оскільки не можна бути впевненими, як вони покажуть себе в тих чи інших ґрунтово-кліматичних умовах. В той же час вітчизняні сорти та гібриди є адаптованими, оскільки наші наукові установи є в кожному регіоні, кожній кліматичній зоні нашої країни. Тому і наші вони є стійкими як до високої вологості, так і до вилягання, великої кількості хвороб, а на півдні – посух і дають прекрасні врожаї.
Новини НААН: Всеукраїнський День поля 2019


Тож ті підприємці, які беруть у нас той чи інший сорт пшениці, ячменю, кукурудзи, інших культур, можуть бути впевненими, що отримають ті врожаї, на які розраховують. Похибка може бути лише у зв’язку з певними ґрунтово-кліматичними умовами, або порушенням ними технологій вирощування. До того ж наша цінова пропозиція по реалізації насіння є набагато дешевшою ніж більшості іноземних аналогів».

Також в ході Всеукраїнського Дня поля гостям було представлено нові вітчизняні високоврожайні сорти картоплі. Фермери, представники аграрного бізнесу та гості мали змогу за бажанням ознайомитися і з іншими сортами сільськогосподарських культур, серед яких круп’яні, олійні,біоенергетичні культури, столові та цукрові буряки, соя, соняшник, кукурудза, сорго, багаторічні та однорічні трави.


Незважаючи на спекотну погоду свято пройшло в легкій позитивній атмосфері. А всіх гостей пригощали прохолодним квасом та смачними частуваннями, пише видання "Наголос".
Новини НААН: Всеукраїнський День поля 2019
Источник: nagolos.com.ua
Рейтинг статьи:
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.
Оставить комментарий
Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Текст комментария:
Полужирный Наклонный текст Подчёркнутый текст Зачёркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Код: Включите эту картинку для отображения кода безопасности
обновить, если не виден код
Введите код: