Регистрация Войти
Вход на сайт

Будівельні війни Петропавлівської Борщагівки: політика, кримінал та афери

13 июля 2018 13:00
Будівельні війни Петропавлівської Борщагівки: політика, кримінал та афери11 липня на сайті Прокуратури Київської області з’явилось досить цікава інформація про те, що днями «було повідомлено про підозру заступнику Петропавлівсько-Борщагівського сільського голови», який начебто заволодів грошовими коштами громадянина в сумі 200 тис грн, продавши двічі паркомісця в підземному паркінгу.

Навіть далеким від юриспруденції людям зрозуміло, що щось у цьому повідомленні не те, хоча б з огляду на той факт, що заступник голови продати будь-чиї паркомісця фізично не міг – бо заступники голів не мають ані повноважень, ані можливостей таких. Такий правочин (продаж паркомісця) міг вчинити лише власник або забудовник. Тоді ж у чому справа?

Ми вирішили дізнатися детальніше про цю справу і ось що з того вийшло.

З анонімних джерел у правоохоронних органах стало відомо, що мова йде про підозру, яку вручили Олегу Андрієвському, серед іншого – й керівника Києво-Святошинської районної організації партії «БПП «Солідарність». Однак в прокуратурі про це тактично змовчали, бо з одного боку їм не дуже хотілося цю інформацію зводити до «простого» конфлікту між будівельником та інвестором, а з іншої – потрібно було підкреслити політичну вагу цієї справи.
Будівельні війни Петропавлівської Борщагівки: політика, кримінал та афери

Ми недарма акцентуємо увагу саме на політичному забарвленні цієї кримінальної справи, бо сам факт так би мовити «злочину» датований аж 2011 роком, проте підозру оголосили тільки в липні 2018 році.
Будівельні війни Петропавлівської Борщагівки: політика, кримінал та афери

Після того, як журналісти розпитали місцевих мешканців та адвокатів у справі, ситуація виглядає наступним чином.

Політична кар’єра Олега Андрієвського наразі хоч і займає значне місце у його житті, але звичайно ж, поступається його головному покликанню – робити все задля розбудови держави. Нехай спочатку на теренах лише рідної Петропавлівської Борщагівки, де Олег Андрієвський обіймає посаду заступника сільського голови з виконавчої роботи. Але розбудови справжньої – не на словах, а на ділі. Саме завдяки професійним знанням та вмілій організаторський роботі О.Андрієвського у Петропавлівській Борщагівці розпочалося облаштування громадського благоустрою, в тому числі й ремонт доріг. Завдяки добре налагодженому державно-приватному партнерству такі видатки інколи покриваються навіть не за рахунок місцевого бюджету, а через домовленості з місцевими забудовниками. Тим більше, що Олег Андрієвський, очолюючи одну з девелоперських фірм, сам дає приклад, як це робити – вчасно сплачуючи податки, роблячи усі інші необхідні відрахування, будуючи приміщення та обладнуючи території, в тому числі й для місцевої громади. Однак заздрісні очі завжди знайдуть свою жертву, тим більше, коли водночас можна поживитись й грошима, й певним політичним гешефтом заволодіти.

Мова йде про такого досить відомого забудовника на території Петропавлівської Борщагівки як Олексій Кулагін, відомий своїм ЖК «Чайка», де встигли придбати житло багато цікавих сімей зі столиці – від адвокатів до прокурорів та суддів.
Будівельні війни Петропавлівської Борщагівки: політика, кримінал та афери

Напевне, саме близькість до такого числа правоохоронців й надала певні крила для пана Кулагіна. Не відомо, чи справді пан будівельник мітить на посаду сільського голови Петропавлівської Борщагівки, як про теє говорить місцевий люд, але останнім часом активність пана Кулагіна на ниві політичних баталій стала аж занадто яскравою.

То він в якості депутата сільради разом зі своєї дружиною (теж депутаткою цієї ж сільради) розповідає про значні досягнення перед суспільством та місцевою громадою, для якої він побудував чи то 50, чи то 70, а чи 80 будинків (чомусь кожного разу цифри різні). То робить собі піар через знайомство з відомими активістами. Наприклад, люди пов’язують активність Олени Горб саме з підтримкою з боку Кулагіна.

І в цьому є певний сенс. Адже в той самий час, як на сайті прокуратури з’являється повідомлення про підозру Андрієвському, на телеканалі ICTV виходить випуск «Фактів» про те, що у Петропавлівський Борщагівці треба негайно будувати інноваційну школу-хаб. Інакше в селищі настане освітній колапс.

Учасниця проекту «Нові лідери» розповідає у випуску про дуже гарні речі, що на 2000 дітлахів є лише одна державна початкова школа (до речі, Олена Горб розповідала про те ж саме й рік назад) І про те, як важливо побудувати інноваційну школу з дослідницькими лабораторіями, але наприкінці сюжету вигулькнуло головне – й досі точаться суперечки, хто будуватиме школу – власники житлових комплексів чи держава. І тут важливий нюанс – сільрада готова будувати школу на території ЖК «Чайка», про що так бідкається активістка у сюжеті, однак земля там належить Кулагіну, який бажає побудувати там ще декілька багатоповерхівок, але аж ніяк не школу. Проте вектор соціального невдоволення було уміло перенаправлено на Андрієвського, який насправді й сам давно відстоює будівництво школи на «пасіці», як цю землю називають місцеві мешканці.

Звичайно, що втрачати прибуток у 2 млн доларів нікому не хочеться, а отже потрібно було зробити так, щоб і будівельного конкурента прибрати, й політичного простору більше відхопити. Саме з цією метою й була реанімована кримінальна справа проти Андрієвського, яка була закрита ще у 2015 році, але відновлена завдяки вправним діям пенсіонера Євгена Коваленка.
Будівельні війни Петропавлівської Борщагівки: політика, кримінал та афери

Постать Коваленка цікава з багатьох причин. По-перше, він свого часу навіть був професором кафедри кримінально-процесуальної діяльності. А по-друге, тривалий час товаришував з Андрієвським, бо був сусідом останнього. Якщо коротко, то справи розгорталися таким чином. У далекому 2010 році Олег Андрієвський допомагав Євгену Коваленку інвестувати у різні будівельні об’єкти.
Будівельні війни Петропавлівської Борщагівки: політика, кримінал та афери

Зрозуміло, що інвестування на стадії проекту дуже вигідна річ, якщо впевнений у забудовникові. Адже навіть приблизний підрахунок різниці у вартості паркомісць на початку будівництва (за 30 тис грн) та їх продаж після здачі будинку в експлуатацію (за 50 та більше тис грн) дозволяє говорити про значну прибавку до пенсії для колишнього професора. Але «дурні» гроші зіпсували людину, й одного разу Євген Коваленко вигадав аферу. Він начебто повернув (за певну винагороду, звичайно) інвестиційні договори фірмі-забудовнику, яку на той час очолював Андрієвський, але насправді він віддав фальшивку.

Це добре видно з фото договору, який «аналізував» судовий експерт, висновок якого і став підставою для поновлення кримінальної справи. Підпис Андрієвського тут зроблений у графічному редакторі, а підпису Коваленка взагалі немає!
Будівельні війни Петропавлівської Борщагівки: політика, кримінал та афери

І тут варто нагадати, що ще у далекому 1977 році Євген Коваленко був обраний народним суддею Київського районного суду м. Сімферополя. Також у цей період він закінчив аспірантуру при Харківському юридичному інституті на заочній формі навчання та захистив кандидатську дисертацію «Теоретичні проблеми і питання практичного використання судових експертиз у розслідуванні та судовому розгляді справ про крадіжки державного і суспільного майна». От саме ця тема й надихнула професора на її практичне втілення, хай і 30 років по тому. В результаті тепер «потерпілий» Коваленко вимагає засудити «злочинця» Андрієвського, який так заважає Кулагіну.

Звичайно, що обрання запобіжного заходу для заступника сільського голови було вщент розбите в суді адвокатом Ларисою Криворучко.
Адже у справі банально немає складу злочину.
Будівельні війни Петропавлівської Борщагівки: політика, кримінал та афери

Але як бачимо, підозру у прокуратурі все ж пред’явили, а сюжети в ЗМІ натякають, що далі події будуть розгортатись ще стрімкіше.

У будь-якому разі, ми пильно стежитимемо за перебігом подій.

Іван Правдін
Источник: vectornews.net
Рейтинг статьи:
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.
Оставить комментарий
Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Текст комментария:
Полужирный Наклонный текст Подчёркнутый текст Зачёркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Код: Включите эту картинку для отображения кода безопасности
обновить, если не виден код
Введите код: